fbpx

S.O.K.

Solarna energija je naše osnovno opredeljenje ka energetskoj efikasnosti. S.O.K. je naročito posvećen energetskoj efikasnosti na poljima solarno grejanje, proizvodnja električne solarne energije, kompenzacija reaktivne energije u pogonima i racionalizacija javne rasvete.

Solarna energija i solarno grejanje  – S.O.K.

Solarna energija kao vid obnovljive energije je glavna delatnost firme Firma S.O.K.  koja je osnovana 2007. godine. Firma ima predstavnike na teritoriji Crne Gore, Makedonije i BiH, a cilj je da izađe na tržište cele stare Jugoslavije.

Solarno grejanje vode

Kao najekonomičniji vid kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Osnovna ideja koja je vodila osnivače firme jeste da pokažu da solarno grejanje može biti isplativo i da je njegova ugradnja dostupna mnogima.

Solarni kolektori, solarni grejači i solarni bojleri čine solarni sistem grejanja, a energetska efikasnost je više nego prisutna. Po njihovim proračunima, a prema sadašnjim cenama električne energije u Crnoj Gori, Hrvatskoj i na području Kosova i Metohije gde KEK isporučuje električnu energiju ceo sistem se isplati u roku od 2 i po godine, a u Srbiji otprilike za oko 4 i po godine sa sadašnjom cenom (koja do 2012. mora biti oko 0,1 evra prema ugovorima koje smo potpisali).

Proizvodnja električne iz solarne energije

Solarna elektrana manastira Devič od 15 kW puštena je u pogon 12. juna 2010. godine. Ovo je prva solarna elektrana u Srbiji i najveći off-grid fotonaponski sistem na Balkanu. Elektrana je napravljena za šest dana, projekat i radove je izvela firma S.O.K. iz Kraljeva.

Kompenzacija reaktivne energije u pogonima

Reaktivna energija je potrebna za rad svih naizmeničnih motornih pogona i plaća se kao posebna stavka u računima za utrošenu električnu energuju ako se energija preuzima preko takozvane merne grupe (brojilo aktivne i reaktivne energije kao i maksigraf) – on grid fotonaponski sistemi. Promenom tarifnog sistema uvedeni su penali za one koji povlače previše reaktivne energije iz sistema

Racionalizacija javne rasvete

Firma SOK doo uvozi i prodaje visokokvalitetne svetiljke za javno osvetljenje partnerske firme DigiI Power Systems Wilmington, Delaware, USA.

NOVO u ponudi: Snadbevanje električnom energijom! 

Za sve informacije možete nas kontaktirati. Pogledajte preporuke zadovoljnih korisnika naših usluga.

Mirka Lukovića 2, Kraljevo