fbpx
yell.rs

Vinogradi Nikolić

Vinogradsko turistički kompleks porodice Nikolić se nalazi u Aleksandrovačkoj Župi, kraju sa dugom tradicijom gajenja vinove loze i proizvodnji vina i rakije. Ušuškan vinogradima, jedinstven je po arhitektonskom rešenju, spoja starog i novog, starih i prirodnih materijala za gradnju i novog lica tradicionalne moravske kuće. Utopljen u valoviti župski predeo, ostvarenje je davno sanjanog sna ispod snegom pokrivenih Alpa.

Vinogradi se protežu na devet i po hektara i u sopstvenom su vlasništvu. Vinske sorte vinove loze koje se u njima uzgajaju su Prokupac, Rajnski Rizling, Merlo i Kaberne Frank, a konzumne sorte koje se nalaze u neposrednom okruženju objekata su Kardinal, Muskat Hamburg, Muskat Italija i Viktorija. Novi zasadi su podignuti 2009. godine, ali se neguju i brižljivo čuvaju i stari zasadi Prokupca.
U podnožju vinograda su napravljena dva veštačka jezera u svrhu navodnjavanja, a takođe i veliki rezervoari, koji skupljaju kišnicu i doprinose velikoj uštedi vode, koja je najdragoceniji resurs budućnosti.
Vinarija je mlada, pa se proizvodnja vina još uvek odvija u selu Novaci, odakle potiču koreni porodice Nikolić. Godišnja proizvodnja je 40000 litara i proizvode se bela vina, roze, crna vina i crvena vina, Rajnski Rizling, Prokupac, Merlo i kupaže. Postupak dobijanja vina je tradicionalan, pa se samim tim i berbe razlikuju, što je sve više trend, ne dozvoliti narušavanje prirode.
Vinska tura i degustacija vina se vrši uz prethodnu rezervaciju, prilagođava se turističkim grupama, pa je moguće isprobati i domaće župske specijalitete.
Pored toga se organizuju i druge svečanosti i zabave, privatne i poslovne, zatim seminari i aranžmani koji uključuju posetu muzeju vinogradarstva.
Objekti namenjeni za degustaciju poseduju po četrdeset mesta i imaju prilaz i toalet prilagođen osobama sa invaliditetom.

Boravak u vinogradima je moguć tokom cele godine, mada je letnji period najaktuelniji, pošto su tada dani berbe, pa je moguće učešće u mnogim aspektima života i rada. Osmišljeni su porodični izleti, gde uz vinogradski ručak, koji je veoma povoljan, postoji mogućnost branja grožđe za sopstvene potrebe.

Vinska kuća i apartmani, pored toga što svojim položajem u središtu vinograda, nude jedinstveni ugođaj, sagrađeni su od prirodnih materijala, kamena, drveta i stare švapske cigle i okrečeni. Nameštaj je takođe od drveta, stilski prilagođen, pravljen po specijalnoj narudžbi, tako da kreveti pružaju potpun odmor i relaksaciju.
U svakom trenutku izgradnje je bilo bitno napraviti ravnotežu između starog i novog, ispoštovati tradiciju i uskladiti sa komforom, a proizvod toga je suptilni povratak prirodi i uživanje u svakom trenutku, tako blizu, a daleko od civilizacije, stresa i pritiska svakodnevnice.

Posetite nas na sajtovima:
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
YouTube: Video 1, Video 2, Video 3, Video 4

 

Vitkovo 169, Vitkovo

  • Kvalitet
  • Usluga
  • Cena
Izaberi sliku