fbpx
konkursu za prijem ucenika u arhimedesovu skolu

Arhimedes

Matematičko društvo „Arhimedes“ je specijalizovano stručno društvo koje okuplja prvenstveno darovite mlade matematičare i druge ljubitelje matematike i računarstva raznih uzrasta. Deo našeg društva su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti,  nastavnici i drugi odrasli koji se bave matematikom i to na celom području Republike Srbije.

Matematička škola, izdavaštvo, takmičenja – Matematičko društvo Arhimedes.

„Arhimedes“ je pravi specijalizovani centar za darovite mlade matematičare i druge ljubitelje matematke i računarstva sa osmišljenim sistemom rada i obimnim aktivnostima na više sektora:

Popularizacija matematike i nauke uopšte – (88 popularnih predavanja, 248″matematičkih“ priredbi sa  oko 27.200 prisutnih).

Matematička škola

Matematička škola – stalna škola mladih matematičara tokom godine, letnje i zimske škole, dopisna škola, internet škola (44 generacije stalne škole mladih matematičara – oko 30.385 učenika, 127 letnjih i zimskih škola sa oko 11.290 učenika;  4.380 učenika u ostalim školama i kursevima (uključujući dopisnu matematičku školu).  Održano je reko 77.360 časova, obuhvaćeni ljubitelji matematike svih uzrasta.

Nacionalno matematičko takmičenje – Misliša

MATEMATIČKI PRAZNIK U ŠKOLAMA SRBIJE – Startovao „Misliša 2019“

U organizaciji Matematičkog društva „Arhimedes“ iz Beograda, 14. marta 2019. godine, po 14. put, održano je Nacionalno matematičko takmičenje „Misliša 2019“ sa preko 53.300 učesnika, iz preko 630 škola, što je svojevrsni rekord. Učestvovali su učenici od 1. razreda OŠ do 4. razreda SŠ. Moto takmičenja je Matematika za sve (ili bar za većinu). Svi su dobili sertifikat o učešću, prigodan poklon (svesku „Misliša“), nalepnicu „Misliša“ i člansku kartu za Klub „Misliša“. Kada odgovori budu pregledani, mnogi učenici će dobiti nagrade (sa diplomama) ili pisane pohvale za postignute rezultate. Najuspešniji sa ovog (osnovnog) nivoa takmičenja biće pozvani u Beograd na veliko republičko finale (12. maja 2019. godine).

Osim redovnih nagrada (I, II, III) i pohvala, za najuspešnije na Finalu predviđene su i četiri specijalne nagrade („Arhimedesova“ letnja matematička škola – u julu 2019). Pored nagrada i pohvala učenicima (za rezultate na osnovnom nivou i finalu), na „Misliši“ se dodeljuju zahvalnice školama i saradnicima na sporvođenju takmičenja, kao i veliki broj poklona.

Ime „Misliša“ je sasvim prikladno, jer ono odražava suštinu ovog masovnog nacionalnog matematičkog takmičenja. Kod „Misliše“ matematika je lepa. Testovi (zadaci) su posebni za svaki razred. I maskota takmičenja je prikladna (Misliša, Misliško).

Po mišljenjima iz škola koje su do sada učestovale, iskazanim preko upitnika, „Misliša“ je dobio najviše ocene; besprekorna organizacija, testovi po razredima, primereni i lepi zadaci, precizna uputstva, vrste i broj priznanja i dr. O tome govori i broj učesnika. Već nekoliko godina on se kreće oko 50.000, pa je i po tome „Misliša“ nedostižan.

Matematička takmičenja

Matematički turnir, Misliša, Dopisna matematička olimpijada, Internet matematička olimpijada, Međunarodni matematički turnir gradova (84 matematička turnira-ekipne matematičke olimijade OŠ i SŠ Srbije sa  5.159 ekipa i 23.529 takmičara; preko 469.500 učenika na takmičenju „Misliša“ tokom 13 godina; oko 26.652 učesnika na drugim takmičenjima iz matematike (dopisna i internet matematička olimpijada); 17 učešća Beograda na Međunarodnom matematičkom turniru gradova.
Stručno usavršavanje nastavnika:

  • Stručne tribine (matematička, učiteljska, računarska);
  • Specijalizovani i drugi seminari (1.185 seminara i drugih stručnih skupova sa 2.160 predavanja i preko 82.065 prisutnih nastavnika);
  • Specijalizovana biblioteka (26.920 knjiga i 5.615 primeraka časopisa na našem i stranim jezicima, jedinstvena stručna biblioteka koja je stalno na usluzi učenicima i nastavnicima).

Izdavačka delatnost

Jedinstveni izdavački poduhvat:

ZADACI ZA GIMNASTIKU UMA

Da li ste čuli, kada i od koga, za zadatak o vuku, kozi i kupusu, koje treba prevesti preko reke?Ako znate za taj zadatak, onda Vam je poznat samo jedan delić knjige „Zadaci za gimnastiku uma“ Alkuina od Jorka.

Pisana je na latinskom jeziku u 8. veku, u vreme vladavine Karla Velikog, ali je i danas aktuelna i zanimljiva, namenjena širokoj publici, a ne samo matematičarima. Tim pre što, osim,  „zadataka za gimnastiku uma“, sadrži dopune o nastajanju knjige i ulozi matematike u karolinškom obrazovanju, te komentare zadataka (sve to iz pera kompetentnih stručnjaka iz Italije, SAD i Rusije).

Knjiga je upravo izašla iz štamparije, prvu put na srpskom jeziku, u izdanju Matematičkog društva „Arhimedes“ iz Beograda. Zadaci su na latinskom, engleskom i srpskom jeziku i to sa prigodnim ilustracijama u koloru, tvrd povez. Reprezentativno u svakom pogledu.Vredno je pomena da, za sada, integralni prevod cele knjihe postoji samo na engleskom, nemačkom, italijanskom i (eto sada) i na srpskom jeziku! Knjiga je promovisana na „Arhimedesovom“ Zimskom seminaru za nastavnike matematike u OŠ i SŠ, održanom u subotu, 16. februara 2019. godine u Beogradu(250 prisutnih), gde je ocenjeno da je ovaj „Arhimedesov“ izdavački poduhvat jedinstven, vredan pažnje i za svaku pohvalu.Kako da i šira javnost sazna za ovaj jedinstveni izdavački poduhvat?

Cena knjige je 1.000,00 dinara. Može se nabaviti u „Arhimedesu“.

Publikacije

Uzgred, napomenimo da je „Arhimedes“ izdao publikaciju slične namene: Mala zbirka zanimljivih matematičkih zadataka “za izoštravanje uma“za nešto širi krug čitalaca (prvenstveno za 3-8. razred OŠ, ali može biti od koristi svim ljubiteljimamatematike od 9 do 99 godina). Do sada je imala 22 izdanja. Sadrži 200 zadataka (sa rešenjima). Cena je simbolična: 250,00 dinara

Napisano i objavljeno 420 naslova raznih priručnih publikacija za učenike i nastavnike u tiražu preko 2,514 miliona primeraka, Samo u specijalizovanoj ediciji “ Materijali za mlade matematičare“ – 207 tematskih brošura.

Neke stručne aktivnosti prvi je kod nas osmislio i realizovao„Arhimedes“, a danas ih i drugi široko primenjuju. Po oceni stručne javnosti za minule 44 godine „Arhimedes“ je postigao izuzetne rezultateu svim sektorima rada.  Nosioci nagrada i drugih priznanja na matematičkim takmičenjima svih vrstaa i nivoa, uključujući i međunarodna, su „Arhimedesovci“. Na primer, oko 80% svih medalja na međunarodnim matematičkim takmičenjima srednjoškolaca (tokom poslednjih 20 godina) osvojili su „Arhimedesovci“. Oni su dodatno i po nekoliko godina  i učili i kod „Arhimedesa (neki čak 10-12 godina). Sve se to u širokoj javnosti (u našim medijima) uglavnom prećutkuje.  Kod „Arhimedesa“ su učili i matematičke vidike proširivali mnogi koji su sada već čuvena imena na polju matematike i tehničkih disciplina.  Mnogi studiraju ili rade na prestižnim stranim univerzitetima i institutima.

Misija koju više od četiri decenije ostvaruje „Arhimedes“, kroz široku lepezu svojih aktivnosti jedinstvena je u Srbiji, pa i šire. Celokupnu delatnost karakteriše visoki profesionalizam. Saradnici „Arhimedesa“ su istaknuti stručnjaci, majstori svog posla, prvenstveno entuzijasti. Jedan univerzitetski profesor, pošto je nešto šire sagledao višegodišnji rad i rezultate „Arhimedesa“, pre nekoliko godina je napisao da je to „čudo u nevremenu i organizacija za ugled svima onima koji imaju aktivnosti koje doprinose matematičkom obrazovanju mladih generacija“. Svakako je sasvim u pravu.

Dečanska 6, Beograd

    • 6 godina ranije

    Jedan od ljudi kojima sam zahvalan za to što za koju nedelju doktoriram na, što se kod nas kaže, „prestižnom“ univerzitetu 🙂 Drago mi je da vidim da još uvek radi sa istim entuzijazmom kao i pre 18 godina kad mi je predavao u Arhimedesu!

    Velizar D.