fbpx
linija za punjenje mleka i jogurta u pet ambalazu

Primar Tehno

Preduzeće PRIMAR TEHNO posluje od 1993. godine i glavna delatnost je  projektovanje proizvodnih procesa i proizvodnja procesne opreme i mašine za prehrambrenu industriju. Posebnu pažnju posvetili smo inženjeringu, proizvodnji i montaži mašina za punjenje i ambalažiranje svih vrsta fluida i ostalih prehrambenih proizvoda.

Mašine za prehrambrenu industriju – Primar Tehno.

Dugogodišnje iskustvo i kreativnost naših projektanata transformisali smo u veliki broj raznovrsnih i potpuno automatizovanih proizvodnih linija koje odgovaraju zahtevima klijenata

PRIMAR TEHNO je u mogućnosti da obezbedi:

  • Redovan servis i održavanje kako sopstvenih, tako i mašina drugih proizvođača, uz isporuku rezervnih delova;
  • Montaža i puštanje u rad mašina i kompletnih linija;
  • Prepravke mašina za rad sa novim formatima boca;
  • Reparacija polovnih mašina;
  • Kompletni remonti ili pojedinačni servisi na linijama i mašinama.

Mašine za prehrambrenu industriju:

Triblok

Konstruisan je u formi monobloka koji objedinjuje rad tri automatske mašine: ispiračice, punjača i zatvaračice za boce. Boce namenjene za punjenje se prvo dezinfikuju i ispiraju, zatim se sistemom uvodnika prenose na punjač gde se vrši punjenje proizvoda i dalje dovode na zatvaračicu koja vrši aplikaciju zatvarača (čepova).

Time je ciklus punjenja zatvoren. Rad mašine je u potpunosti automatizovan, sa mogućnošću upravljanja preko PLC-a, tako da su intervencije operatera u upravljanju i održavanju minimalne i potpuno bezbedne sa aspekta zaštite na radu. Naročito je važno naglasiti da je mašina u potpunosti izrađena od certifikovanih materijala dozvoljenih za upotrebu u prehrambenoj industriji. Radna površina tribloka je u potpunosti zaštićena protekcijama od kaljenog stakla i opremljena laminarnim filterom koji ubacivanjem sterilnog vazduha obezbeđuje potpunu sanitarnu bezbednost u zoni punjenja proizvoda.

Vazdušni transporteri

Namenjeni za prenos praznih PET boca od mašine za duvanje boca do grupe za punjenje. Transporteri su konstruisani od nerđajućeg čelika AISI 304. Opremljeni ventilatorima sa grupom za filtriranje, koji su pričvršćeni za transporter antivibrirajućim nosačima.

Boce se transportuju tako što ih gura vazdušni mlaz usmeren isključivo na grlo boce, tako da je onemogućeno uduvavanje vazduha u unutrašnjost boce i njeno prljanje. Nogare za oslanjanje su izrađene od cevi od nerđajućeg čelika AISI 304 i plastike, sa podesivim stopama.

Pasterizator

Pasterizator kapaciteta od 500 – 50.00 l/h za tretiranje proizvoda male ili srednje gustine kao što su: mleko, kreme, pivo, vino, voćni sokovi bez pulpa i sirupi. Cik-cak protok tečnosti i unutrašnji oblik ploča proizvode veliku turbulenciju koja obezbeđuje brzu razmenu toplote. Princip kontraprotoka obezbeđuje rekuperaciju toplote preko 90% i prema tome nisku potrošnju pare i vode za hlađenje.

Svi delovi koji su u kontaktu sa proizvodom, proizvedeni su od nerđajućeg čelika ili od materijala pogodnih za upotrebu u prehrambenoj industriji.

Punjači izobarski, gravitacioni, vakuum, klipni. U potpunosti automatizovana mašina za punjenje gaziranih i negaziranih proizvoda kako na hladno tako i na toplo. Klipovi za podizanje boca su pneumatskog tipa. Svi delovi u kontaktu sa proizvodom izrađeni su od nerđajućeg čelika. Mogućnost sterilizacije mašine za prehrambrenu industriju parom i hemijskim sredstvima. Mogućnost pranja i dezinfekcije mašine u zatvorenom ciklusu aplikacijom „lažnih boca“ na ventilima za punjenje.

Rotacione ispiračice

Mašina je u potpunosti konstruisana od nerđajućeg čelika a delovi od plastike su kvaliteta namenjenog za upotrebu u prehrambenoj industriji. Opremljena je protekcijama od providnog pleksiglasa, koje se mogu otvarati. Električno postrojenje i komandna tabla su izvedeni po standardima EU. Automatsko funkcionisanje obezbeđuje inverter. Dve fotoćelije postavljene na transportnoj traci registruju protok boca.
Elektroventil za prekid protoka fluida ispiranja, zaustavlja dotok svaki put kada se ispiračica zaustavi. Mašina rotacione ispiračice je opremljena uređajem za električno podizanje radi podešavanja za različite visine boca. Kretanje mehaničkih delova se izvodi preko lanca zupčanika izrađenih od čelika i alternativnih plastičnih materijala radi smanjenja buke.

Sušač boca

Namenjen za sušenje boca pre etiketiranja i pakovanja. Mašina se instalira na transportnoj traci posle punjača i zatvaračice. Poseduje sopstvenu unutrašnju transportnu traku.Opremljena je sa ventilatorom koji duva hladan vazduh u dve vazdušne cevi sa duvaljkama koje savršeno suše celu površinu boce. Mašina u potpunosti izrađena od nerđajućeg čelika i protektirana pleksiglasom.
Opremljena koritom za skupljanje kondenza sa totalom. Podešavanje visine duvaljki u zavisnosti od visine boce.

Zatvaračice

Kada su u pitanju mašine za prehrambrenu industriju, neizostavne su i zatvaračice. Sve verzije su u potpunosti izrađene od nerđajućeg čelika. Upotrebljeni materijali i primenjena tehnička rešenja garantuju maksimalnu efikasnost i trajanje svakog pojedinačnog dela. Ugrađena pneumatska i mehanička komponentistika poznatih svetskih proizvođača, s namerom da se obezbedi vrhunski kvalitet. Napajanje čepovima se izvodi preko centrifugalnog koša za čepove odgovarajuće konstrukcije u zavisnosti od vrste čepa i tražene brzine rada. Kanal za spuštanje i odgovarajuća glava za distribuciju čepa su pričvršćeni preko dimenzionisane konstrukcije za centralni stub kolone za zatvaranje, što omogućava podešavanje visine tokom izmene formata. U slučaju upotrebe PET boce na plastičnoj zvezdi se aplicira jedna nadzvezda opremljena nosačima za grlo boce koja sprečava gnječenje boce u fazi zavrtanja.

Transportne trake

Transport praznih i punih boca između mašina u procesu punjenja i pakovanja. Konstruisane od nerđajućeg čelika AISI 304. Transportni zglobni lanac od nerđajućeg čelika. Polietilenski profil za klizanje lanca. Podesive vođice za boce, sa profilisanim držačem od polietilena i jezgrom od nerđajućeg čelika sa obe strane. Kade za natezanje i podmazivanje lanca. Sprovodnici boca od nerđajućeg čelika, podesivi u visinu, posle razdelnika boca. Sabirni kanali celom dužinom transportnih traka, sa mestimičnim odvodima. Podesive nogare za oslanjanje od nerđajućeg čelika AISI 304 i plastike.
Izdvajamo i mašine za mlekarstvo –  liniju za punjenje mleka i jogurta u P.E.T. ambalažu – AUTOMATSKI TRIBLOK 30/30/6 za ispiranje, punjenje i zatvaranje u jedinstvenom bloku:
  • AUTOMATSKA ROTACIONA ISPIRAČICA sa 30 dizni za ispiranje sa duplim tretmanom (dvokanalna i dvostepena), sa automatskim podizanjem i spuštanjem mašine za različite visine boca;
  • AUTOMATSKI GRAVITACIONI VAKUUM PUNJAČ sa 30 ventila za punjenje sa pneumoklipovima za podizanje boca, ugrađen je na noseću konstrukciju i u potpunosti obložen nerđajućim čelikom;
  • AUTOMATSKA ROTACIONA ZATVARAČICA sa 6 glava namenjena za zatvaranje plastičnim navojnim čepom cilindričnih PET boca.

Ćirpanova 25/A, Maglić