fbpx
yell.rs

Voda Sinđelić Ruc Ždrelo

Banja Ždrelo udaljena je 130 km od Beograda i 9 km od Petrovca na Mlavi, prema Žagubici, na nadmorskoj visini od 160 do 240 m. Sa dve strane okružuju je Homoljske planine, sa dva vrha: Veliki i Mali Vukan.
Naziv je dobila zbog svog položaja, jer se nalazi na samom ulasku u Gomjačku klisuru.
Banja Ždrelo je jedinstvena po tome što su bazeni ispunjeni termalnom vodom temperature oko 40C koja izvire 200 metara ispod zemlje.
Pored toga što omogućava uživanje na niskim zimskim temperaturama ova voda ima i lekovita svojstva. Termomineralna voda koja se nalazi u bazenima Banje Ždrelo pomaže u lečenju psorijaze i drugih kožnih i reumatskih bolova a ohlađena može da se pije i pomaže kod gastritisa i blagotvorno deluje na digestivne organe.
Bogatstvo istorije ostavilo je za sobom veliku baštinu, koja danas predstavlja sastavni i obavezni segment turističkih kretanja po Homoljskam kraju. Knez Lazar podigao je najpozivitiji manastir toga kraja, Gornjak, krajem XIV veka, čuven po pećinskoj isposnici, a tu su i ostaci srednjovekovnih crkava Mitropolija, Reskovica, Blagovestenje i Ma-nastir Vitovnica.
Srednjovekovni grad Zdrelo sa čitavim foritikacionim sistemom, na obe obale Mlave je jedan od značajnih srednjovekovnih spomenika Srbije. Ostaci njegovih kula i bedema vidljivi su i danas na nekoliko lokaliteta: Uzengija, Jerinina kula, Dasu Mik i Jezevac. U postupku izgradnje je hotel od 60 ležaja i Aqua park.

 

Ždrelo bb, Ždrelo