fbpx
  • TopAkcija

Clima control

Projektovanje, izvođenje i održavanje sistema komforne i precizne klimatizacije su poslovi koje obavlja preduzeće Clima Control d.o.o. Klimatizacija podrazumeva obradu vazduha u prostorijama, kako bi se omogućio boravak ljudi u tim prostorijama.

Klimatizacija, izvođenje i održavanje sistema – Clima control

Za klimatizaciju stambenih i poslovnih prostora projektuju se instalacije u obliku cevovoda gde se minimizuju gubici u mreži i optimizuju parametri kao što su pritisak, brzina protoka fluida, temperatura i vlažnost. Klimatizacija može da obuhvata pojedinačne oblike regulacije vazduha, temperature i drugih elemenata, kao što su: hlađenje, grejanje, ventilacija…

Prodajemo i sledeću opremu:

  • Prodaja opreme za klimatizaciju;
  • Prodaja opreme za ventilaciju;
  • Prodaja opreme za grejanje;
  • Prodaja opreme za hlađenje i industrijsku i konfornu namenu.

Klimatizacija i ventilacija mogu biti bitni elementi prilikom izgradnje objekata, odnosno izvođenja građevinskih radova. Svaki objekat, poslovni ili stambeni, trebalo bi da poseduje neki oblik klimatizacije i ventilacije, odnosno određenu opremu za klimatizaciju i ventilaciju, kako bi bio omogućen adekvatan boravak ljudi.

Ventilacija

U procesu ventilacije se i otpadni vazduh, i deo toplote izbacuje iz prostora. Zimi to vodi povećanju troškova energije. Smanjiti nepotrebne troškove, a ujedno ne na račun izmene vazduha, omogućuje rekuperacija toplote u centralizovanim i lokalnim suistemima ventilacije. Različiti tipovi izmenjivača toplote – rekuperatori – koriste se za rekuperaciju toplote.

Klimatizacioni uređaji obavezno uključuju dovođenje svežeg vazduha u prostor koji se klimatizuje, tj. uključuju i ventilaciju prostora; jer u tehničkom smislu, uređaji koji nemaju dovod svežeg vazduha nisu uređaji klimatizacije.

Ako je primarni zadatak klimatizacije održavanje karakteristika sredine u kojoj se najpovoljnije odvija određeni proizvodni proces, onda je reč o industrijskoj klimatizaciji.

Osnovni kriterijumi za izbor klimatizacionih uređaja su: funkcionalnost, toplotni i rashladni učinak, mogućnost smeštaja u prostoru, investicioni troškovi, trošak pogona, pouzdanost pogona, fleksibilnost uređaja i mogućnost održavanja.

Između navedenih kriterijuma uspostavlja se međusobna veza, a projektant u dogovoru sa investitorom određuje koje je najpogodnije rešenje za klimatizaciju određenog prostora.

Milutina Milankovića 50, Beograd