fbpx
Oprema za ribolov

Oprema za ribolov – D.A.M

Visokokvalitetna nemačka oprema za ribolov

Nema mnogo kompanija u svetu koje imaju istoriju i tradiciju kao D.A.M. Veći deo od 140 godina svog postojanja, D.A.M. je bio sinonim za visokokvalitetnu nemačku opremu za ribolov. Od „Quick“ serije mašinica do DAMIL najlona i EFFZETT ili STEELPOVER asortimana, D.A.M je bio ne samo pionir već i inovator. DAM je ponudio izvanredan kvalitet.

Za izradu štapova koriste se odabrana karbonska vlakna u rasponu od TC24 do TC40 karbona, opremljeni Sea Guide, D.A.M SIC i Fuji komponentama. DAM štapovi će sigurno savladati svako slatkovodno ili morsko čudovište;

DAM QUICK mašinice se prepoznaju kao neke od najboljih na svetu, DAMIL TECTAN strune su osvojile brojne nagrade a EFFZETT spineri i kašike imitirani su mnogo puta, ali nikada nisu poboljšani.

 

O kompaniji

Osnovan 1875. godine u Nemačkoj, D.A.M je jedna od najstarijih ribolovačkih kompanija koja je takođe poznata po QUICKEFFZETTMADCATMADDAMIL i TECTAN brendovima.

1875. godine braća Oskar i Fritz Ziegenspeck osnovali su željezaru i pokrenuli proizvodnju sportske i ribolovačke opreme. Ubrzo nakon toga počeli su da proizvode i prodaju sopstveni brend opreme za ribolov; 1902. godine počeli su da prodaju svoju opremu širom Evrope pod imenom „nemačkih proizvođača opreme za ribolov“ za koje su inicijali na nemačkom D.A.M.

1909. godine, baš kad se Fritz Ziegenspeck povlačio, kompaniji se pridružilo Otto Kuntze. U to vreme, Otto je imao odlične poslovne veze u Engleskoj, Francuskoj, Americi, Rusiji i Japanu. Sa odličnim menadžmentskim veštinama, Otto Kuntze je uspeo ne samo da uspešno upravlja tokom prvog svetskog rata, već i da zajedno sa njegovim sinom Hellmuth-om proširi posao.

Godine 1937. objavljen je prvi džepni katalog „Everiman „, u kom je predstavljena prva ikad mašinica sa fiksnom špulnom brendirana kao „Quick“ i izvanredna inovacija u to vreme najlon DAMIL (obe marke postoje danas). Počelo je doba u kom je D.A.M postavljao međunarodni standard za proizvodnju ribolovačke opreme.

Krajem tridesetih godina prošlog veka proizvodnja i prodaja bili su toliko visoki da je osnovan još jedan proizvodni pogon u Hollfeldu / Bavarskoj, koji se kasnije preselilo Gunzenhausen, godakle se dalje proširio.U to vreme D.A.M. je zaposlilo preko 350 radnika. Ovaj fenomenalana faza ekspanzije naglo je prekinuta Drugim svjetskim ratom.

Otto Kuntze nije doživeo uništenje njegove kompanije 1945. godine, jer je umro 1943.

 

Hellmuth Kuntze

Hellmuth Kuntze je predvodio novi početak. Strateški obnovljen ponovo se pozicionirao u posleratnim godinama. Sa neverovatnim znanjem i podrškom u industriji uz in-house inicijativu i političke, tehničke i ekonomske teškoće, firma je bila ponovo uspostavljena u Berlinu.

  1. novembra 1955. godine otvorena je nova moderna fabrika u Gunzenhausen-u. Ovo je bilo sedište D.A.M.-a i period neprekidnog rasta koji niko nije mogao da predvidi tokom ratnih godina. Hellmuth Kuntze je umro 1967. nakon dugog perioda bolesti. Sinovi Lutz i Rupert Kuntze su nastavili očev rad, i proširili kompaniju globalno. Upravo zbog njihovog kontinuiranog napora danas D.A.M. ima takav značajan tržišni udeo u mnogim zemljama, a sačuvao je i nadgradio svoju reputaciju visokokvalitetnog ribolovačkog pribora među najboljim od poznatih brendova iz sveta ribolova.

Još 1973. D.A.M. bio je prvi proizvođač koji je ponudio trgovcima u Evropi štapove napravljene u potpunosti od karbona. Ove proizvode je prvi put predstavio na međunarodnom sajmu SPOGA u Kelnu.

Za više od 100 godina istorije, D.A.M. nije samo iskusio nekoliko različitih faza razvoja u proizvodnji ribolovačkog pribora, već se pozicionirao kao inovator i lider, ali i kao kreator trendova u EU isporučujući samo proizvode vrhunskog kvaliteta.

D.A.M. odjednom je postao sinonim za nemački inženjering i proizvodnju. Svaki ribar je sanjao da ima bar jedan predmet proizveden od D.A.M.- a, a mašinice su postale poznate širom sveta kao sinonim za kvalitet. Isporučivane su sa oznakom geografskog porekla „Made in Germany“. D.A.M je predvodio ovu tehnologiju; više od 50 godina. „Quick“ serija je poboljšana a D.A.M. je intenzivno ulagao u istraživanje i razvoj u oblasti ribolova.

DAMIL“ je bilo prvi nemački najlon koji je patentiran, a imao je i sopstveni brend. Prvi patent je prijavljen 1940. godine u Nemačkom zavodu za patente, on je i dalje uspešan nakon više od 60 godina. D.A.M. „AIRWAY„, poznati brend za teleskopske štapove sa malom transportnom dužinom konstruisana i dizajniran je za putovanja. Neprekidno poboljšavani, ovi karbonski štapovi su razvijeni u proizvode najvišeg kvaliteta.
D.A.M. „EFFZETT“ varalice, prodate u milionskom broju, testirane su od strane riboblovaca širom sveta. Mnogo puta su kopirane, ali nikada nisu poboljšane – original je i dalje neprikosnoven.

 

Svi ovi brendovi su veoma uspešni i učestvovali su u pisanju ribolovačke istorije širom sveta

Septembra 1975. D.A.M. proslavio stogodišnjicu postojanja. Od preseljenja kompanije iz Berlina u Gunzenhausen, kompanija postaje vodeći evropski distributer ribolovačke opreme. Dugo pre nego što je evropsko trgovinsko tržište (EU) osnovano 1993. godine, D.A.M. je osnovao svoje filijale u svim zapadnoevropskim zemljama, kako bi obezbedio bolju uslugu za kupce, sa poboljšanjem vremena isporuke i logistikom. Kada su se istočnoevropska tržišta otvorila, D.A.M. je takođe su ušao na ta tržišta i pozicionirao se na vrhu.

Nakon što su Lutz i Rupert Kuntze prodali kompaniju 1995. Holandskoj trgovačkoj kući Borsumji, koju je preuzela ubrzo nakon toga kompanija Hagemeier, još jedna Holandska firma, počeo je turbulentan i neprijatan period za kompaniju.

Posle još jedne promene vlasništva početkom 2001. godine kompanija je bila dovedena do insolventnosti sredinom 2001. godine. Samo godinu dana kasnije grupa dugogodišnje zaposlenih zajedno sa nekim inostranim kupcima uspešno su spasli kompaniju pokretanjem Neue D.A.M. International u Septembru 2002.

Nakon pridobijanja Lars Svendsen Holdinga ApS kao novog i snažnog partnera u Novembru 2003., za novi D.A.M. je počelo novo poglavlje za staru kompaniju. Kako bi se vratila tržišna pozicija postavljen je jasan cilj: Ponovno biti broj 1!

Source: E-market

 

subscriber

Ostavite odgovor