fbpx

LEGALIZACIJA – OZAKONJENJE IZMENE ZAKONA

LEGALIZACIJA DO 400m2 u OPŠTINAMA

PRIPREMITE TEHNICKU DOKUMENTACIJU NA VREME

Novembra ove godine ( 2019) stupila je na snagu izmena za ozakonjenje objekata u Beogradu, prema kojoj se ozakonjenje za objekte do 400m2 radi u Opstinama. Predmeti preko 400m2 ostaju u Sekretarijatu za legalizaciju . Trenutno manji predmeti se sele u opštine. Neke opštine u Beogradu počele su da primaju zahteve od vlasnika koji nisu prijavili legalizaciju , ali za objekte koji su izgradjeni do 2015.god. Predpostavka je da ce sve opštine u Beogradu , kada budu počeli da rade legalizaciju da počnu da primaju prijave za legalizaciju od vlasnika koji su zaboravili da je prijave. Zato bi bilo dobro da vlasnici tih objekata pripreme na vreme potrebnu dokumentaciju .

Firma Pres arhing doo ima veliko iskustvo u izradi potrebnih dokumenata za ozakonjenje. Dokumentaciju izrađuje stručno i tačno. Prema važećem Zakonu o ozakonjenju , legalizacija je i dalje povoljna jer se plaća taksa , a ne doprinos za građevinsko zemljište. U Beogradu je građevinsko zemljište prilično skupo, pa je usteda u legalizaciji stanova, manjih kuća velika. Promet nekretnina već je duze vremena blokirano za nekretnine , koje nisu legalne, tj uknjižene u Katastru. Notari ove ugovore ne overavaju.
Procedura za ozakonjenje i potrebna dokumentacija zavisi od vrste objekta , lokacije , veličine objekta. Tako da je potrebno da se klijenti obrate biroima , koji imaju iskustvo u legalizaciji.
Uslov za ozakonjenje i dalje je da je objekat izgrađen tj ukrovljen do 27.novembra 2015 i da se vidi na orto snimku. Neke opštine u Beogradu su počele da primaju nove zahteve za ozakonjenje i to tako sto vlasnik objekta preko Opštine zatrazi potvrdu da se objekat vidi na orto snimku. Ovaj dokumenat izdaje Katastar na zahtev Opštine, nakon toga može se pristupiti ozakonjenju objekta.
Potrebna dokumentacija se radi u biroima , koji su ovlašćeni za ovu vrstu poslova i koji imaju iskustvo u tome. Projektni biro “PreS arhing”doo ima dosta iskustva u izradi potrebne dokumentacije za ozakonjenje objekata.

izvor: PreS arhing

administrator

Žarko Popović, direktor i osnivač Aneto AI, sa dugogodišnjim iskustvom u marketingu, oglašavanju i prodaji. Osnivač je prvog i jedinog Yellow Pages-a u Jugoslaviji, Srbiji, Crnoj Gori, a jedan je od prvih ljudi koji su počeli posao na Internetu u Srbiji. Autor je 27 publikacija Yellow Pages koje su podeljene besplatno u milionskom tiražu. Autor je prvog servisa za “Preporuke” on line.

1 Komentar

Ostavite odgovor