fbpx
granit mermer kamenoresci

Granit ili mermer – Uređenje enterijera

Granit ili mermer za uređenje enterijera?

Danas je prirodni kamen, kome pripadaju i granit i mermer, veoma popularan kao materijal za dekorisanje prostora. Prirodni kamen se od početaka civilizacije koristio kao građevinski materijal pogodan za različite namene: od izgradnje piramida, izrade nadgrobnih spomenika, do dekorisanja podova. Kamen je simbol dugovečnosti i postojanosti. Svaki kamenorezac će Vam danas preporučiti ove materijale, kao idealne za uređenje kuhinje, kupatila ili drugih prostorija. Ipak, iako se oba materijala koriste za uređenje enterijera, koje su to razlike između granita i mermera?

Glavne razlike između ova dva materijala jesu u tome kako želite da izgleda predmet koji želite da izradite, koliko će se i gde upotrebljavati, a tu je i razlika kada je u pitanju cena granita i mermera. Pogledajte neke osnovne specifičnosti ovih materijala kada je u pitanju uređenje enterijera.

Granit

Kamenoresci će Vam najčešće odgovoriti da je granit trajniji, izdržljiviji i funkcionalniji od mermera. Sama reč granit dolazi od latinske reči „granum“, što znači zrno. Nastao kao posledica hlađenja užarene magme, ovo je jedan od najčvršćih materijala. Granit odlikuje otpornost na grebanje, nečistoće i druge spoljašnje faktore. Ukoliko je u pitanju uređenje kuhinje, granit je idealan za kuhinjske ploče ili pod u kuhinji. Njegova prirodna lepota, kao i izdržljivost, dolaze do izražaja i na drugim mestima. Granitne pločice u kupatilu, stepenište ili zidovi u prostorijama.

Mermer

Ipak, u kamenorezačkim radnjama, osim granita, posebno mesto zauzima i mermer. Reč mermer dolazi od grčke reči „marmaros“, što u prevodu značiv blistavi kamen. Ovaj blistavi kamen je nastao od krečnjaka i dolomita. Njegova upotreba datira od početaka civilizacije, pri čemu je krasio domove onih bogatijih, zbog svoje lepote i skupocenosti. Ipak, danas mermer može priuštiti svaki dom. Ovu vrsta kamena odlikuje pre svega lepota i estetski doživljaj. Njegova lepota traje godinama, zbog čega je često materijal koji ukrašava zidove, podove, ognjišta. Posebno dolazi do izražaja prilikom uređenja kupatila. Lako se održava i daje svakom prostoru sofisticiranu notu. Ipak, mermer je manje otporan od granita na spoljašnje uticaje, stoga se ne preporučuje za uređenje prostorija i predmete koji se često koriste.

 

Koji god materijal da izaberete, granit i mermer imaju široku primenu u izradi različitih proizvoda, kao što su:

  • Nameštaj – stolovi, dekorativni predmeti, svećnjaci, vaze od granita i mermera,
  • Stepeništa od granita i mermera;
  • Podovi od mermera i granita;
  • Radne površine u kuhinji i kupatilu;
  • Zidovi.

Iako se čini da je granit postao korišćeniji materijal u uređenju enterijera, zbog svojih prirodnih svojstava, mermer se i dalje ističe svojom lepotom. U odluci Vam uvek mogu pomoći profesionalci iz kamenorezačkih radnja, odnosno kamenoresci koji se najčešće i bave obradom ovih vrsta materijala od prirodnog kamena.

subscriber

Ostavite odgovor