fbpx
dvogledi

Upoznavanje sa dvogledima

Dvogledi – upoznavanje sa različitim vrstama dvogleda

Dvogledi su, pored naočara, optički instrumenti koji se danas najviše koriste i to u različitim situacijama. Izbor dvogleda koji će biti adekvatan za određenu namenu može biti pravi izazov. Ovaj tekst je uputstvo koje je će moći da Vam pomogne da bolje razumete dvoglede. Ovaj vodič uzima u obzir kada, gde i koliko često planirate da koristite dvogled, kako biste izabrali pravu kombinaciju funkcija koji su pogodni za Vaše potrebe.

Podela dvogleda

Generalna podela dvogleda je na one koji se koriste za:

  • Planinarenje;
  • Stadion sportove;
  • Outdoor.

Dvogledi za lov

7x-10x opseg uvećanja je najbolji za dvoglede koji se koriste u lovu. Za „varmint“ lovce koji gađaju na velike daljine najbolje uvećanje je 12x-16x. Za veća uvećanja je potrebno koristiti stativ (tripod) da bi ste stabilizovali dvogled, jer će slika biti dosta nestabilna dok stojite. Trešenje ruku ima veći uticaj kod većih uvećanja.

Dvogledi za posmatranje ptica

Standardni dvogled za posmatranje ptica je 8×42. Za više detalja o manjim pticama na većim udaljenostima možete koristiti 10x ili 12x uvećanje –  sa prečnikom sočiva od 42 ili 50mm. Dugačak otklon od oka (eye relief) i bliski fokus pružaju velike mogućnosti za posmatranje ptica.

Dvogledi za posmatranje na vodi

S obzirom da ste na vodi, veliko uvećanje se ne preporučuje. Najčešće se koriste uvećanje od 7x, ali i 8x i 10x su takođe izabrani od strane nekih pomoraca i nautičkih entuzijasta. Preporučljivo je koristiti dvoglede sa 42 ili 50mm prečnika objektiva. Veći objektiv, otpornost na vodu i gumom obloženo kućište su glavne karakteristike za dvoglede na vodi.

Koncertni / Pozorišni dvogledi

Kompaktni dvogledi sa širokim vidnim poljem su odlični za koncerte i velike pozorišne dvorane. Preporučuju se dvogledi: 4×30, 5×25, 8×25 i 7×18 ili 7×21 za pozorišta, opere i koncerte. Kompaktni dvogled je praktičan za stavljanje u torbicu ili džep ili nošenje oko vrata.

Ceo tekst o dvogledima možete pogledati na https://www.lovackaoprema.co.rs/blog/dvogled-upoznavanje-sa-dvogledima.

Source: E-market

subscriber

Ostavite odgovor