fbpx
dimničari

Odžačare, crni care – Zašto dimničari donose sreću

Zanat koji donosi više od očišćenog dimnjaka

U narodu je odavno poznat običaj da se uhvatimo za dugme kada vidimo dimničara. Dimničari, odnosno odžačari, kaže verovanje, donose sreću. Koren ovog verovanja leži u tome da odžačari predstavljaju duše naših predaka koje se uvek pojavljuju u telu nekog stranca. Razlog više je u tome što se smatra da su duše predaka ispod zemlje, pa su zbog toga crne boje. Odžačari nose tamne uniforme i isprljani su od posla, što se može povezati sa simbolikom duša predaka. Dugme za koje se uhvatimo kada ih vidimo, simboliše magični krug sreće, postajući amajlija.

Čist odžak donosi sreću?

Ipak, razlog zašto povezujemo dimničare sa srećom je i u prirodi njihovog zanimanja. Čisteći dimnjake, oni čine da svaki dom “prodiše”. Čist vazduh donosi pozitivnu energiju, što je posredno povezano i sa srećom. I ne samo to, odžačari pomažu u očuvanju okoline. Dimničarska služba obavlja ispitivanje emisije dimnih gasova, pri čemu čuvaju okolinu kada nivo otrovnih materija pređe dozvoljeni nivo. Podaci govore da ovi majstori doprinosi uštedi energenata, zbog čega se posredno čuvaju šume i štiti okolina.

U odžaku se svašta može zaglaviti i tada odžak donosi probleme domu. Kada izađe na teren, odžačar obavezno nosi sa sobom ogledalce kojim gleda stanje odžaka. Ukoliko se vidi nebo, sve je u redu sa dimnjakom. Ipak, ukoliko se ne vidi, potrebno je čišćenje dimnjaka. Tada je potrebno iskoristiti sajlu sa četkom, ili štoser. U pitanju je četka sa čeličnim nitima, kojom se čisti dimnjak. Kada smo kod verovanja, smatra se da sreća dolazi i onom ko iščupa jednu nit iz ove četke, što nije nimalo lak posao – u pitanju je čelična nit!

Legenda kaže da je jedan dimničar, dok je bio na krovu, davne 1529. godine video kako se Turci približavaju Beču. Odmah je sišao sa krova i obavestio vlast, zbog čega je doprineo da se Beč odbrani od napada Osmanlija. Možda i odatle dolazi ideja da dimničari donose sreću. A sledeći put kada ih ugledate možete otpevati, kao što to deca rade: “Odžačare, odžačare, crni care” i uhvatiti se za dugme.

subscriber

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *