fbpx
optički nišan

Izbor i ugradnja prstenova i baze za optički nišan

Izbor i ugradnja prstenova i baze za optički nišan

Baze i prstenovi koji se koriste za povezivanje optičkog nišana sa vatrenim oružjem često su najslabija veza optičkog sistema. Bez pravilno postavljene veze, najbolja kombinacija optičkog nišana i puške može biti beskorisna. Često je ne moguće reći da li imate ne zaštićenu ili lošu vezu dok se ne nađete na klupi za streljanje ili lovačkom polju gde se loša montaža ili instalacija u najboljem slučaju mogu pokazati kao neusaglašene i u najgorem slučaju mogu uzrokovati gubitak dragocenog vremena, municije ili gubitak ranjene životinje tj. ulova.

Jednom kada instalirate više nećete morati da se mučite. Na izbor prstena i baze ne treba štedeti. Potrošen novac će biti više nego dovoljan da obezbedite pouzdanost, robustnost i mir u glavi.

Picatinny/1913

Prstenovi i Baze Pikatini/1913 su slični Weaver stilu. Glavna razlika je u tome što se zasnivaju na specifikacijama koje je U.S Picatinny Arsenal standardizovao 1913. Glavna fizička razlika je u veličini otvora na dnu prstena i odgovarajuće veće veličine otvora za otključavanje na vrhu baze. Ova veličina je .206” mnogo veća od Weaver-ovih.180”. Dakle Pikatini prsten neće ući u Wiverovu bazu, ali će se Weaver prsten uklopiti u Pikatini bazu. Neki proizvođači svoje proizvode označavaju kao Picatinny/Weaver ali su zapravo Weaver stil. Neki Pikatini prstenovi su zategnuti ključem od 1 inča kako bi se vratio na nulu prilikom reinstalacije. Američe M-4 puške koriste Pikatini šine.

Leupold stil

Leupold baze i prstenovi (takođe Redfield, Burris i drugi) su standardi koji se mere na ne-Weaver stilu.Oni mogu biti iz jednog ili dva dela, čelični su, elegantni i jaki.Izuzetno su pouzdani i sigurni.Za razliku od Weaver stila, Leupoldove prstenove nije lako ukloniti. Gornja polovina prstena mora biti uklonjena da bi ste uklonili optiki nišan. Prilikom montaže prstenova na bazu prvo se postavlja prednji prsten koja ima metalno ispupčenje lastin rep koji se pričvršćuje za žljeb na bazi.

Okretanje donje polovine prstena nikako ne raditi ručno ili pomoću optičkog nišana već pomoću odgovarajućeg alata.

Zadnjii prsten leži na bazi i pričvršćen je za bazu pomoću dva suprotna zavrnja. Vijci imaju prednju ivicu koja odgovara ispupčenjima u prstenu.Osnovni vijci su zategnuti jedan naspram drugog i stiskaju prsten između njih tako da ne može da se pomera.Otpuštanjem jednog zavrtnja i stezanjem drugog, prsten se pomera bočno na podnožju, efikasno deluje kao podešavanjem tokčkića na optičkom nišanu protiv uticaja vetra..

Ovo je od minimalnog značaja osim ako su vam baze izbušene izvan centra ili ukoliko postoji drugi problem ako vaše oružje puca levo ili desno toliko da se to ne može lako ispraviti sa manjim podešavanjem opsega.

Kružne stezaljke se koriste za držanje puške i povezivanje sa pretodno instaliranom bazom na puški. Unutrašnji prečnik prstena mora odgovarati spoljnom prečniku okvira optičkog nišana.To su uglavnom prečnici od 1 inča (25.4mm) i 30mm. Visina prstena mora biti odabrana u odnosu na spoljni prečnik objektiva, veličine okularnog zvona, dužine obima, otklanjanja oka, podizanja vijaka I konture cevi.

Weaver stil

Svaki proizvođač ima svoju verziju. Neke su od aluminijuma, neke čelične, mnoge su kombinacije oba.Napravljeni su spajanjem 7/8” široke osnove (22.23mm). Postoji metalna šipka ili spoljni vijak ispod ovih prstenova koji se naziva odvrtač koji se uklapa u odgovarajući razmak od .180” na Weaver bazi. Odvrtač ispod prstenova sprečava pomeranje optike prilikom odmicanja i rukovanja. Većina Weaver stilova prstenova se može odvojiti od njihovih baza zajedno sa optičkim nišanom i mogu se ponovo instalirati bez gubitka nule. Omogućeno je razmenjivanje optičkih nišana za različite namene.

PRSTENOVI

Extender prstenovi

Prstenovi bilo kog stila sa produženim delom koji omogućava kraće rastojanje između prstenova. Extender prstenovi su pogodni za montiranje na kratke optičke nišane ili za manipulaciju sa olakšanjem za otklon oka. Obićno proširenje nudi 1/2” montažnog prostora.

Tipp-Off – .22 Prstenovi i 3/8 “ prstenovi

3/8 “ prstenovi se obično koriste na prijemnicima za pričvršćenje. Pričvršćeni prijemnici imaju obično zarez na vrhu puške dovoljno dubok da kandže prstena čvrsto drže bez pomeranja (evropske .22 i vazdušne puške imaju žljebove veličine 11mm I 13mm) Ponekad je zapravo kod 3/8“ prstenova osnova zašrafljena u prijemnik umesto urezanih kanala, često zbog nedovoljne debljine metala prijemnika. 3/8 “ prstenovi mogu imati kružni prečnik da drže opseg glavne cevi od 30 mm, 7/8”, 3/4” i druge.Standardni .22 prsten se moža nazvati „1 inčni tip off“, „1 inčni .22 prsten“, ili „1 inčni 3/8“ dovetail prsten „. Neki prijemnici za pričvršćenje su bušeni i namenjeni za Weaver stil baze. Razumljivo je koristiti ove mnogo veće baze, ako su dostupne. Baze za Weaver stilove jednostavno nude više prostora za zupčenje.

Brzo odvojivi prstenovi

Sistemi sa brzo odvojivim prstenovima ili brzim oslanjanjem imaju neku vrstu ručice kako bi brzo i lako otklonili prstenove zbog transporta, čišćenja, brže zamene optičkih nišana ili drugi razloga. Neki su Weaver stil, neki su jedinstveni i zahtevaju odgovarajuće baze. Savršeni povratak na nulu se obično ne ostvaruje kada se ponovo instalira.

Visina prstena

Optički nišan treba postaviti na niskom nivou što je udobnije moguće bez dodirivanja cevi. Može se koristiti nešto veći prsten kako bi se obezbedilo čišćenje za poklopce snjapera.

Za objektiv prečnika 50mm se uglavnom koriste visoki prstenovi. Za teže puške sa jakim trzajem se koriste extra visoki prstenovi. Srednji ili medium se koriste za standardne puške.

Za objektive prečnika 42-45mm se uglavniom koriste srednji prstenovi na standardnim puškama.

Objektivi prečnika 40mm uglavnom koriste niske prstenove na standardnim puškama. Za Flattop puške će biti potrebni super visoki prstenovi sa optičkim centrom od 1.5 inča ili malo manje za odgovarajući zarez.

BAZE

Jednostavna čelična ili aluminijumska platforma iz jednog ili dva dela koja se povezuje sa prijemnikom vatrenog oružja, preko stezaljki, vijaka koje prihvataju prstenove I koji se na njih osiguravaju pomoću stezaljki, šrafova ili zaštitnih žljebova. Neki prijemnici imaju ugrađene baze u njih, naročito mnoge lovačke i streličarske puške, pištolji i neke dugačke vojne puške kao što je američka M-4.

Weaver stil baza

Osnovna aluminijumska šina prilagođena konturi prijemnika vatrenog oružja. Verovatno najčešće korišćen tip baze za sportsko vatreno oružje. Weaver je jeftin i lako dostupan. Neki proizvođači je prave i od čelika. One su široke 7/8” (21.23mm) i blago se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Slotovi koji se kreću preko prolaza čine nazubljenu šinu.

Dvodelna baza

Dvodelne baze su isto kao standardni Leupoldov stil baze, ali umesto vijčanih veza koji drže zadnji prsten na bazi, vijci su izostavljeni, zadnji prsten je učvršćen baš kao i prednji. Ovaj sistem ne nudi dodatno prilagođavanje kao standardne baze ali to obično nije od veće važnosti, jer možda ćete više voleti čistije linije i manje delova koji nudi dvostruki sistem za pričvršćivanje.

Tekst napisao: Gojko Kosanović

Izvor: E – market 

subscriber

Ostavite odgovor